امروزه تغییر دکوراسیون و چیدمان منزل یا محل کار جدید به یکی از دغدغهها و چالشهای مهم افراد در دنیا تبدیل شده است. طراحی داخلی در واقع طراحی فضای داخلی یک ساختمان بهصورت تخصصی و اصولی است. این امر با درنظر گرفتن و تمرکز برروی عناصر مهم و موثری مانند نورپردازی، طراحی درها، پنجره ها، اثاثیه، وسایل تزیینی، رنگبندی و…صورت میگیرد. تغییر دکوراسیون داخلی توسط طراح داخلی که از خلاقیت و مهارت بهره میبرد، انجام میشود. در سالهای اخیر طراحی داخلی آنچنان موردتوجه و استقبال مردم قرار گرفته است که بهصورت یک رشتهی تخصصی تدریس میشود و جزو مشاغل پرطرفدار و محبوب است.
طراحی داخلی، نقشه کشی و ساخت و ساز فضاها به دست انسان، بخشی از طراحی محیطی بوده و ارتباط نزدیکی با معماری دارد.
اگرچه طراحی برای ایجاد یک محیط خوشایند به دوران تمدن اولیه بشر برمی گردد،
رشته طراحی داخلی نسبتا جدید است.
از اواسط قرن بیستم به نحوی از واژه دکوراتیو داخلی استفاده شد که تقریبا معنا خود را از دست داد بنابراین واژه های توصیفی بیشتری مورد استفاده قرار گرفته اند.
اصطلاح طراح داخلی نه تنها محدوده بزرگتری را شامل شده بلکه خود را به عنوان یک حرفه جدی نشان می دهد.
در بعضی از کشورهای اروپایی ،جایی که این حرفه از آنجا نشات گرفته، به عنوان معمار داخلی از این حرفه یاد می شود.
کسانی نگران تعداد بالای عناصر به کار رفته که ساخت دست بشر هستند، این رشته را به عنوان طراحی محیطی نام می برند.
طراحی داخلی ترکیب جذابی از هنر و مهندسی است. درواقع برای داشتن یک فضای داخلی کارآمد باید در کنار ایدههای جذاب و خلاقیت از روشهای اصولی نیز استفاده کرد. بهعبارت دیگر محیط داخلی علاوه بر جذابیت و زیبایی باید کاربردی نیز باشد. این امر زمانی مورد اهمیت قرار میگیرد که مربوط به طراحی فضای فروشگاهها، ادارهها و تمامی کسبوکارهای دیگر میشود. برای مثال با طراحی و دکوراسیون مناسب فضای یک اداره میتوان به عملکرد و کارکرد خوب کارمندان دست یافت. و یا به عنوان مثال طراحی و چیدمان خوب و اصولی محیط داخلی یک فروشگاه میتواند باعث جذب هرچه بیشتر مشتریان شود.
طراح داخلی، کسی است که محیط داخلی یک ساختمان را طراحی و مدیریت میکند. به نوعی این شخص با درنظر گرفتن سلیقه ی مشتریان و همچنین با توجه به فضای موجود، باید به یک طراحی ایده آل و دلخواه برسد.
طراحی داخلی یکی از شاخه های معماری می باشد ،باید این نکته را در نظر داشت که هر شاخه تخصصی در هر رشته صرفا در محدوده همان مجموعه معنادار خواهد بود.
بهترین ساختمان ها و فضای داخلی، فضاهایی هستند که میان عناصری که کلیت را تشکیل می دهند ناهمخوانی وجود نداشته باشد.
در میان عناصر، جنبه های سازه ای یک ساختمان، برنامه ریزی سایت، محوطه سازی، مبلمان و گرافیک معماری (علائم)، و همچنین جزئیات داخلی است که در نمونه های بسیاری از ساختمان های برجسته و داخلی ایجاد شده است و به صورت یکپارچه(هماهنگ) عمل میکنند.
به دلیل پیچیدگی تکنولوژیکی، برنامه ریزی و ساخت در دوران معاصر ؛ ممکن نیست. معمار یا طراح در تمام جنبه های ساختمانی که در دوران مدرن ساخته می شود متخصص باشد.
لذا ضروری است که متخصص ها به صورت گروهی و در ارتباط با یکدیگر با دانش کافی در جهت رسیدن به هدف مشترک همکاری کنند، در حالی که معمار بر روی طراحی کلی بنا تمرکز می کند، طراح داخلی به جنبه های دقیق مقیاس طراحی، زیباشناسی خاص و کاربردی و پرسش های روانشناختی و شخصیت و ویژگی فضا درگیر است .
اگر چه طراحی داخلی هنوز یک حرفه در حال توسعه است بدون تعریف دقیق از محدودیت های آن اما این گرایش می تواند در دو گروه مسکونی و غیر مسکونی طبقه بندی شود.
بسیاری از شرکت های بزرگ معماری ساختمان طراحی داخل مخصوص به خود را داشته و در شرکت های کوچک این وظیفه حداقل به یک نفر واگذار شده است.
در حقیقت هیچ مرزی برای حرفه طراحی داخلی و در کل تمام طراحی ها مشخص نشده است.
برای مثال طراحی مبلمان توسط طراحان صنعتی، معماران و طراحان داخلی میتواند صورت گیرد.
به عنوان یک اصل، مبلمان طراحی شده برای تولید انبوه توسط طراحان صنعتی یا خود طراحان مبلمان صورت می گیرد.
طراح داخلی یا معمار معمولا قطعات خاصی که به سادگی در بازار یافت نمیشود و یا برای کار خاصی بوده طراحی می کنند.
این نیازها ممکن است کاربردی و یا صرفا جهت زیباسازی استفاده شود و معمولا یک میز یا صندلی خاصی که برای شغلی خاص طراحی می شود توجه تولیدکننده را به خود جلب کرده و تمایل خود را برای تولید انبوه آن ابراز میکند.
همین وضعیت نیز در قسمت های دیگر طراحی از قبیل نورپردازی، دستگاه ها، کفپوش ها و غیره دیده می شود.
تمام فعالیت های طراحی در اصل شبیه به یکدیگر بوده اگرچه ممکن است آموزش در قسمت های مختلف طراحی متفاوت باشد به طوری که یک طراح چیره دست و آموزش دیده با کمترین سختی ممکن می تواند تخصص خود را عوض کند.
در بحث جنبه های عمومی طراحی، مهم است که توجه کنیم که تمایز مهمی بین هنر و طراحی وجود دارد.
یک طراح اساسا در مورد مشکلات بوجود آمده در حین کار (مثل کارآمدی، زیباسازی و یا روانشناختی) درگیر و آشفته می شود اما یک هنرمند بیشتر نگران بیان ایده احساسی خود و ارائه راه حلی برای مشکل ایجاد شده توسط خود است.
در حقیقت یک طراحی داخلی زیبا می تواند به عنوان اثر هنری یاد شود اما برخی تمایل دارند این اثر را صرفا یک طراحی عالی بنامند.
یکی از واضح ترین تفاوت های بین طراحان داخلی و دکوراتورهای داخلی، گستره دانشی است که انتظار می رود هر یک از آنها به یک پروژه تبدیل شود.
طراحان داخلی باید درباره طیف وسیعی از رشته ها دانش عمیقی داشته باشند تا بتوانند فضایی را ایجاد کنند که نه تنها جذاب باشد، بلکه به درستی بر طبق قوانین و مقررات عمل کند.
بسیاری از دولت ها نیاز به طراحان داخلی دارند که گواهینامه طراحی داخلی و / یا مجوزهای لازم را برای کارشان دارند.
طراحان داخلی اغلب به دلیل نقش نظارتی و برنامه ریزی شان، نقش کاملی در دکوراسیون فضا دارند.
به یک معنا طراحان داخلی اغلب مانند مدیر پروژه هستند که دستی به همه کار دارند.
طراحان داخلی اغلب بخاطر دسترسی همه جانبه به فضا قبل از شروع یک پروژه، مخصوصا پروژه های ساختمانی جدید، برای مشورت دادن به کارفرمایان فراخوانده می شوند.
با این حال دکوراتورهای داخلی، نقش بسیار تخصصی دارند.
دکوراتورها موظف به کار در فضایی توسعه یافته به منظور ایجاد یک حس خاص در آن فضا هستند.
بر خلاف طراحان داخلی، دکوراتورها پایه های فضا را دستکاری نمی کنند.
در عوض، آنها باید قادر به دیدن امکانات موجود در فضای فعلی باشند.
دکوراتورهای داخلی همچنین ممکن است نسبت به طراحان داخلی دانش عمیق تری در مورد اصول، سبک ها و گرایشات طراحی داشته باشد.
در بیشتر موارد، طراح داخلی و دکوراتور داخلی با یکدیگر همکاری می کنند.
حتی ممکن است یک نفر هر دو کار را انجام دهد.
با این حال، دکوراتورهای داخلی ممکن است با متخصصین سایر مشاغل کار نکنند، در حالی که طراحان داخلی این کار را می کنند.
مانند هر رشته تخصصی، زمینه طراحی داخلی شامل تخصص های مختلف بسیاری است.
بسیاری از طراحان داخلی در همه تخصص ها کار می کنند و کارشان در تخصص خاصی نیست.
همچنین، برخی از طراحان داخلی تصمیم می گیرند تا پروژه هایشان را به تخصص خاصی محدود کنند. این تخصص ها عباتند از:
برای طراحی یک فضای موفق در هر یک از این گروه های تخصصی، طراحان داخلی باید از قوانین و مقررات دولتی خاص آگاه باشند، که می تواند از سازه ای به سازه دیگر متفاوت باشد.
طراحان داخلی همچنین لازم است با اطمینان بدانند که هر فضایی قرار است چگونه و توسط چه کسی مورد استفاده قرار بگیرد، در نتیجه می توانند بهترین استاندارهای طراحی را دنبال کنند.
برای مثال، اثاثیه ای که طراح داخلی برای فضای عمومی استفاده می کند، ممکن است بسیار متفاوت با اثاثیه ای باشد که برای یک فضای مسکونی انتخاب میکند.
از زمان غار نشینی، انسان ها فضاهای زندگی، کار و استراحت خود را با توجه به نیازهای خود سازماندهی کرده اند.
با گذشت زمان فضاها نه تنها از لحاظ کاربردی سازماندهی شده اند، بلکه با محوریت جذابیت زیبایی توسعه فزاینده ای یافته اند.
از آنجاییکه شغل طراحی داخلی جزو شغلهای محبوب محسوب میشود پس از خوبی نیز برخوردار است. در واقع با داشتن تخصص و تجربهی کافی در این حرفه میتوان به درآمد مطلوبی هم دست یافت. بنابراین میتوان با افزایش مهارت خود در زمینههای مرتبط، زمینه افزایش درآمد را فراهم کرد.
این شغل بهعلت بهکار گیری عناصر مختلف مانند عکاسی، نقاشی و طراحی موجب تقویت قوه تخیل میشود. در ادامه با تقویت قوه تخیل و بهرهگیری از ایدههای دیگر طراحان خلاقیت نیز افزایش مییابد. از آنجایی که خلاقیت یکی از مهمترین ویژگیهای یک طراح بهشمار میرود، این مورد از اهمیت بالایی برخوردار است.
این افراد همواره درحال ارتباط گرفتن با مردم هستند. برای مثال مراجعه کارفرمایان جدید موجب میشود تا برای طراحی فضای موردنظر آنها در ارتباط باشند. زیرا طراحی یک فضا باید با توجه به سلیقه و نیاز کارفرما و مشتریان انجام بگیرد.
یکی دیگر از مزایای این شغل، داشتن ساعت کاری منعطف است. یعنی هیچ تایم کاری مشخصی ندارد و ساعت کاری با توجه به درجه سختی پروژه انجام میگیرد؛ بهطوری که ممکن است چند شبانهروز را بدون هیچ استراحتی مشغول به کار باشید. این مورد میتواند دلیلی برای خانمهای خانهدار و طراح برای انتخاب این شغل باشد زیرا میتوانند با توجه به ساعات فراغت خود پروژههای مختلف را در دست بگیرند.
در این شغل، به دلیل فعالیتهایی که باید در طول روز انجام شود هیچ روزمرگی کسل کننده ای وجود ندارد. برای مثال دیدن و طراحی فضاهای جدید و متنوع میتواند باعث شادابی و حس سرشار از انرژی شود.
شغل طراحی داخلی هیچ محدودیتی ندارد و همه افراد با هر شرایط و ویژگیای میتوانند دراین رشته تحصیل و پیشرفت کنند. همچنین در زمینهی کاری آن نیز امکان رشد و پیشرفت همهی افراد وجود دارد. افراد با ایدههای خلاقانه و جذاب میتوانند تجربه و مهارت بیشتری کسب کنند و به پیشرفت روزافزون دست یابند. درحال حاضر در کشور ایران طراحان داخلی خانم و آقا در شرکتها یا بهصورت مستقل مشغول به کار هستند.
شما باید نتیجه ی پروژه را بهصورت تمام و کمال برعهده بگیرید. به عنوان مثال درصورت هماهنگ نبودن نیازها و سلایق کارفرمایان با نتیجهی پروژه شما باید مسئولیتپذیر باشید. این ناهماهنگی میتواند به دلایل مختلف اتفاق بیافتد که میتوان به تاخیر در تحویل پروژه به هر دلیلی اشاره کرد.
یکی از رایجترین اتفاقات و اشتباهاتی که توسط طراحان تازهکار انجام میشود، عدم درک نیازهای مشتریان است. برخی از طراحان به دلیل عدم داشتن تجربهی کافی نمیتوانند خواستههای مشتریان را به بهترین نحو در پروژه به انجام برسانند. این مورد میتواند تاثیری منفی در سابقه و رزومه طراحان ایجاد کند.
یکی دیگر از معایب این شغل، ساعت کاری نامنظم آن است. ساعات کاری این افراد زیاد و نامنظم است که میتواند در زندگی روزمره آنها تداخل ایجاد کند. بسیاری از آنها بهدلیل حجم پروژه باید مدت زمان زیادی را برای به اتمام رساندن آن اختصاص دهند. ممکن است ساعاتی از شب یا تعطیلات خود را صرف طراحی پروژه کنند.
بسیاری از افراد تازهکار به دلیل نداشتن تجربه و پروژههای باکیفیت از رزومهی خوبی برخوردار نیستند. این مورد میتوانند بزرگترین مشکل برای ورود به بازار کار باشد که بسیاری از طراحان با آن دستوپنجه نرم میکنند.
به دلیل محبوبیت و پرطرفدار بودن این رشته، تعداد زیادی از محصلان به رشته تمایل پیدا میکنند. بنابراین افراد زیادی در بازار کار طراحی داخلی به دنبال کار هستند. به علت اینکه خلاقیت و نوآوری در این رشته دارد پس رقابت بالایی برای برتری در این شغل وجود دارد.
طراحان تازهکار در پروژههای ابتدایی خود با افرادی با سلایق متنوع روبرو میشوند. در شروع کار به دلیل ایدهها و نیازهای متفاوت ممکن است ایرادهای زیادی از کار آنها گرفته شود. اما میتوان با تلاش و کسب تجربه این مشکل را برطرف کرد و همیشگی نیست.
چرا تعمیر کولر گازی از اهمیت زیادی برخوردار است؟ دوره و زمانه های کولرهای آبی و مدام تا بالای پشت بام رفتن ...
تهویه مطبوع چیست؟ تهویه مطبوع به طور دقیق عبارت است از فن آوری رساندن شرایط طرح داخل به شرایط استاندارد یا آسایش ...
تاسیسات چیست؟ در دنیا ی امروز تامین آسایش بشر یکی از اهدف اصلی است به همین دلیل نقش تاسیسات مکانیکی به عنوان ...
تأسیسات مکانیکی ساختمان شامل مجموعه ای از سازه ها و اجزایی است که ساختار سیستم های داخلی ساختمان را جهت بهبود سطح آسایش ...