امروزه دستگاههای تصفیه آب از جمله دستگاههای پر کاربرد و مهم در لوازم خانگی هستند. در برخی موارد تعمیرات دستگاه تصفیه آب نیاز به مهارت و تسلط بالایی میباشد و البته گاهی این تعمیرات میتواند توسط کاربران این دستگاه انجام شود. برخی از برندهای موجود در ایران برای تعمیر و عیب یابی دستگاه دارای واحدهای پشتیبانی مرتبط هستند و برای حل مشکل خود میتوانید از آنها کمک بگیرید.
از جمله تعمیراتی که دستگاه تصفیه آب نیاز دارد میتوان به تعمیر پمپ تصفیه آب، هواگیری دستگاه تصفیه آب، نصب شیر برقی تصفیه آب، تست شیر برقی دستگاه تصفیه آب، تنظیم فشار دستگاه تصفیه اب و بسیاری موارد دیگر اشاره کرد.
تعویض یا تغییر هر کدام از این قطعات کاربردی نیاز به مهارت دارد. برای تعمیرات دستگاه تصفیه آب در ابتدای کار باید توانایی عیب یابی دستگاه را داشته باشید تا نسبت به تعمیر قطعه مورد نظر قادر باشید. دستگاه تصفیه آب از قطعات مختلفی تشکیل شده است که هر کدام دارای کاربردهای متنوعی هستند. تسلط بر روی کاربردهای این قطعات میتواند به نحوه عیب یابی و تعمیر دستگاه تصفیه آب کمک کند.
همانطور که گفته شد، قطعات دستگاه تصفیه آب تعداد بسیار زیادی دارند. بنابراین در این قسمت از مقاله به معرفی جزئی هر یک از این قطعات خواهیم پرداخت.
یکی از مهم ترین و اصلیترین بخش های دستگاه تصفیه آب مخزن آن است. چراکه آب تصفیه شده در دستگاه به منبع آب ریخته میشود و در آن نگهداری خواهد شد. معمولا دستگاه های تصفیه آبی که با سیستم اسمز معکوس کار میکنند دارای مخزن هستند. زیرا اسمز معکوس فرآیند نسبتا کندی برای تصفیه آب دارد. بنابراین برای اینکه بتوان آب خروجی از تصفیه آب را با جریان و شدت بهتری داشت، نیاز است تا یک مخزن در کنار دستگاه تصفیه آب قرار گیرد.
علاوه بر مخزن دستگاه های اسمز معکوس باید دارای یک پمپ نیز باشند. زیرا اساس فرآیند اسمز معکوس از اختلاف فشار استفاده میکند. فیلتر ممبران برای اینکه بتواند آب را به خوبی تصفیه کند، نیاز به فشار آب بالایی دارد که پمپ به این دلیل روی دستگاه نصب میشود.
یکی دیگر از قطعات مهم آب تصفیه کن شیر برقی است. شیر برقی تصفیه آب وظیفه دارد تا در صورت پر شدن مخزن و یا خالی شدن آن دستور قطع یا وصل جریان را بدهد.
این سوئیچ ها نیز در کنار شیر برقی به عنوان قطعات برقی دستگاه به کار میروند. های پرشر زمانی که مخزن دستگاه پر از آب شد عمل کرده و جریان برق دستگاه را قطع میکنید تا پمپ بی دلیل کار نکند و باعث هدر رفت آب نشود.
سوئیچ لو پرشر نیز قطعه ای است که به هنگام ضعیف شدن یا قطع فشار آب ورودی به دستگاه توسط یک دیافراگم باعث قطع جریان برق میشود و پمپ و شیربرقی را قطع میکند. در نتیجه دستگاه هرز کار نخواهد کرد و مانع خرابی پمپ تصفیه آب میشود.
اما در صورت خرابی این سوییچها آب داخل مخزن از کنترل خارج خواهد شد، برای مثال زمانی که مخزن خالی است دستگاه به صورت خودکار متوجه نبود آب در مخزن نمیشود و آبی درون مخزن جریان پیدا نمیکند و در زمان لازم برای برداشت آب زمانی که شیر برداشت باز باشد آبی خارج نمیشود، از آن طرف خراب بودن سوییچ دیگر باعث میشود وقتی مخزن پر از آب است دستگاه خودکار متوجه کافی بودن آب در مخزن نشود و همینطور بی رویه آب تصفیه کند و به مخزن بفرستد که این باعث سرریز شدن آب از درون مخزن میشود.
محدود کننده جریان فاضلاب یا Flow restrictor یکی از قطعه های بسیار مفید تصفیه آب است. وقتی ممبران آب را تصفیه میکند، مقدار زیادی از آب را به عنوان پساب دور میریزد. محدود کننده فاضلاب در این حین فشاری را در قسمت فاضلاب ممبران ایجاد میکند که سبب میشود ممبران آب کمتری را به عنوان دور ریز به فاضلاب بریزد.
با وجود محدود کننده جریان، آب کمتر هدر میرود و پساب کمتری خواهیم داشت چون در صورت نبود این قطعه آب رد شده از درزهای بسیار ریز فیلتر ممبران با فشار بسیار کمی همراه است و ممکن است به مراحل بعدی نرسد و آب زیادی مصرف شود و هدر رود.
میتوان گفت تمامی فرآیندهای اصلی تصفیه آب توسط این فیلترها انجام میشود. به دلیل اینکه این قطعات به طور مستقیم با آب در تماسند و آب را فیلتر میکنند. تصفیه آب های اسمز معکوس دارای حداقل 5 فیلتر تصفیه آب هستند. اما فیلترهای دیگری نیز به منظور افزایش کیفیت آب خروجی از آب تصفیه کن به آنها افزوده میشود.
به محفظه های عمودی نصب شده روی دستگاه تصفیه آب هوزینگ گفته میشود. این هوزینگ ها معمولا نگهدارنده 3 فیلتر مرحله اول تصفیه آب خواهند بود.
یکی از ایراداتی که معمولا دستگاههای تصفیه آب به آن دچار میشود، گیر کردن هوا در مراحل مختلف از دستگاه تصفیه آب است. نیاز به هواگیری دستگاه تصفیه آب متناسب با به وجود آمدن یکی از ایرادات زیر به وجود میآید.
اولین ایرادی که برای رفع آن نیاز به هواگیری دستگاه تصفیه آب میباشد، بیرون آمدن آب از شیر خروجی به صورت ضرب آهنگی است. در واقع در این حالت در مخزن دستگاه تصفیه آب مقدار زیادی هوا گیر کرده است. برای خالی کردن دستگاه و رفع عیب نیاز است که با استفاده از روشی که در ادامه به آن اشاره میشود دستگاه هواگیری شود.
دومین ایرادی که برای رفع آن نیاز به هواگیری دستگاه تصفیه آب است، عدم تولید آب در فیلتر آخر حتی با روشن بودن دستگاه. این ایراد نشان دهنده وجود هوا در میان هوزینگها میباشد که اجازه عبور آب را از میان فیلترهای مختلف نمی دهد.
سومین و آخرین ایرادی که میتواند با هواگیری دستگاه تصفیه آب حل شود، روشن بودن طولانی مدت دستگاه بدون وقفه است. این ایراد نشان دهنده گیر کردن هوا در شیر برقی دستگاه است که اجازه نمی دهد سنسورها فشار مورد نظر را برای قطع جریان حس کنند. تنظیم فشار دستگاه تصفیه آب بعد از هواگیری میتواند کمک زیادی به رفع این مشکل کند.
اما پس از عیب یابی و تعیین ایراد نیاز است که دستگاه را هواگیری کنیم. برای هواگیری و تعمیر آب تصفیه کن خانگی میتوان از دکمه تعبیه شده در پشت هوزینگ این دستگاه استفاده کرد. برای هواگیری میتوانید با فشردن مکرر این دکمه هوای موجود در دستگاه را تخلیه کرده و دستگاه را به حالت اولیه خود بر گردانید. پس از انجام این عمل نیاز است که تنظیم فشار دستگاه تصفیه اب مجددا صورت بگیرد. پس از انجام این روشها میتوان از دستگاه تصفیه آب استفاده کرد.
عموماً به غیر از موضوع تعویض فیلتر تصفیه آب که باید در زمانهای تعریف شده انجام شود، ممکن است گاهاً مشکلاتی برای دستگاه به وجود بیاید. در زیر به عمده مشکلاتی که میتواند برای دستگاه تصفیه اب بوجود بیاید و نحوهی عیبیابی و تعمیر آن اشارهای گذرا خواهیم داشت:
دستگاه روشن نمیشود و کار نمیکند
این مشکل احتمالاً برقی باشد و یا سوئیچ کنترل فشار پایین و یا سوئیچ کنترل فشار بالا خراب است. برای اطمینان باید ضمن بررسی برق دستگاه عواملی همچون ترانس تبدیل برق، برق پمپ دستگاه، فشار ورودی دستگاه و سوئیچهای کنترل فشار بالا و پایین باید بررسی شوند.
با اینکه دستگاه روشن میشود ولی مرتبا خاموش و روشن میشود
معمولاً در این مواقع احتمال قویتر نوسان در فشار آب و یا خرابی قطعات وابسته به کنترل آب میباشد. برای عیبیابی این مشکل باید به ترتیب قطعاتی همچون سوئیچ کنترل فشار پایین، سوئیچ کنترل فشار بالا، فشار ورودی آب به دستگاه، زانوییهای سوپاپدار هوزینگها، شیر برقی، شیر یک طرفه و شیر چهار طرفه تست شود.
دستگاه تصفیه آب بدون وقفه کار میکند
معمولاً دستگاه در زمانی که بخصوص منبع ذخیره آب آن پر شد، باید متوقف شود. به همین دلیل عوامل دخیل در فشار آب باید کنترل شوند. دو عامل اصلی این عیب میتوانند سوئیچ کنترل فشار بالا و خود پمپ باشند اما اگر این دو مشکل نداشت باید از وجود نشتی در مخزن و یا خراب نبودن مخزن تحت فشار دستگاه هم اطمینان حاصل کنید. این موارد برای عیب یابی و علت خاموش نشدن پمپ دستگاه می بایست تست شوند.
بیشترین علت کم شدن آب تصفیه دستگاه و یا کم شدن فشار یا کیفیت اب تصفیه شده متوجه گرفتگی فیلترهای دستگاه میشود که اغلب هم مربوط به پیش فیلتر میباشد. هرچند عوامل دیگری هم مانند کم شدن فشار آب ورودی دستگاه، گرفتگی منافذ عبور آب و یا ضعیف شدن پمپ هم میتواند باعث این موضوع شود و می تواند علت افت فشار سیستم نیز باشد. البته گاهی از مواقع هم هوزینگ هوا گرفته است و باید اقدام به هواگیری دستگاه تصفیه آب شود.
وقتی مزه و بوی آب به خوبی تصفیه نشده است، ایراد میتواند از فیلترهای کربن فعال یا پست کربن باشد و یا فیلتر ممبران خراب شده و یا جای خود قرار نگرفته است. موضوع بعدی که میتواند باعث بد شدن مزه آب باشد باز بودن و یا خراب بودن شیر میکس، خرابی شیر چهار طرفه و یا گرفتگی پساب آب فاضلاب دستگاه میباشد.
با اینکه دستگاه خاموش میشود ولی پساب همچنان در جریان است
این مشکل یا به دلیل خرابی شیر برقی است و یا بالا بودن فشار آب ورودی دستگاه
چرا تعمیر کولر گازی از اهمیت زیادی برخوردار است؟ دوره و زمانه های کولرهای آبی و مدام تا بالای پشت بام رفتن ...
تهویه مطبوع چیست؟ تهویه مطبوع به طور دقیق عبارت است از فن آوری رساندن شرایط طرح داخل به شرایط استاندارد یا آسایش ...
تاسیسات چیست؟ در دنیا ی امروز تامین آسایش بشر یکی از اهدف اصلی است به همین دلیل نقش تاسیسات مکانیکی به عنوان ...
تأسیسات مکانیکی ساختمان شامل مجموعه ای از سازه ها و اجزایی است که ساختار سیستم های داخلی ساختمان را جهت بهبود سطح آسایش ...