کانال اسپیرال نوع جدید و به روزتری از خطوط انتقال هواست. اسپیرال (spiral) یک واژه انگلیسی است که به معنی مارپیچ یا دورانی است. شکل گرد با درزهای موازی روی لولههای اسپیرال وجه تمایز اصلی این کانالها با نوع چهارگوش یا مستطیلی شکل آن است.
کانالهای فلزی چهارگوش نوع دیگر و قدیمیتر از خطوط انتقال هواست که هنوز هم در برخی از سازهها برای سیستمهای تهویه مطبوع استفاده میشود. این کانالها ایرادات و نواقصی دارد که با روی کار آمدن کانالهای اسپیرال گالوانیزه بخش عمدهای از این نواقص پوشش داده شده.
این کانال متشکل از ورق های گالوانیزه است که به صورت مارپیچ برروی یکدیگر قرار گرفته اند و کانال هوا با مقطع دایره شکل را به وجود آورده اند. ورق گالوانیزه موجب مقاومت و استحکام کانال در برابر عوامل محیطی، فشار، فرسایش و… می گردد. در این شرایط این کانال را کانال اسپیرال گالوانیزه می نامند.
تفاوت کانالهای اسپیرال با کانال چهارگوش
علاوه بر شکل ظاهری که وجه تمایز اصلی این دو نوع محصول است، این کانالها دارای تفاوتها و شباهتهایی نیز هستند. هر دو نوع این کانالها عمدتاً از ورق فولاد گالوانیزه تولید میگردد البته در مواقعی از ورق فولاد استیل و فلز آلومینیوم در ساخت نوع اسپیرال آن استفاده میگردد. اصلیترین تفاوت این کانالها در سه چیز است:
نشت هوا
شکل گرد کانال اسپیرال باعث میشود تا میزان اصطکاک هوا در آن کمتر بوده و در نتیجه میزان نشت هوای آن نیز کمتر باشد.
میزان تولید صداهای آزاردهنده
همانطور که در مورد ویژگی کم بودن میزان نشت هوای کانالهای اسپیرال گفته شد، اصطکاک کمتر کانالهای اسپیرال نسبت به کانال های چهارگوش و داشتن ساختاری محکم تر و مقاوم تر باعث می شود تا میزان تولید صداهای آزار دهنده نیز در این کانال ها کمتر باشد.
عایق کاری حرارتی و صوتی
هر دو این کانالها قابل عایق کاری هستند یعنی می توان از عایق مناسب مانند عایقهای الاستومری برای عایق کاری آن استفاده کرد. البته نوع چهارگوش این کانالها در سایزهای بزرگ یک ویژگی منحصر به فرد دیگر دارد که میتوان آن را از داخل عایق کاری کرد. عمدتا مناسبترین عایق برای کانال های فلزی استفاده از عایق های الاستومری است.
امروزه از کانال اسپیرال گالوانیزه به جای نوع مربعی آن استفاده می شود. استفاده از این کانال های اسپیرال مزایایی را در بردارد که به برخی از آن ها اشاره می کنیم:
در کنار این همه مزایایی که برای کانال اسپیرال گالوانیزه نام بردیم تنها می توان به یک عیب برای آن اشاره کرد و آن این مورد است که این کانال ها را نمی توان قبل از نصب عایق کاری کرد و حتماً اول باید نصب شوند تا بعداً عملیات عایق کاری روی آن ها اجرا شود، و این امر کار را برای افرادی که کانال ها را نصب می کنند دشوار می سازد.
کانالهای اسپیرال برای انتقال هوا و بازدهی بالا کاربرد بسیار زیادی در صنعت هوارسانی دارد.کانال های اسپیرال نسبت به کانال های گالوانیزه قدیمی بسیار راحت و آسان نصب میشود. اين لوله ها از جنس فولاد بوده و به صورت مارپیچ از ورق در ضخامتهای مختلف تولید میگردد.
علاوه بر مزایای فراوانی که برای کانال اسپیرال ذکر شد، این کانال دارای معایب اندکی نیز می باشد.
اتصالات کانال اسپیرال گالوانیزه وظیفه تغییر مسیر دادن به کانال، تقسیم و توزیع هوا در کانال و یا تبدیل مقطع کانال را بر عهده دارند و بنابر نوع پروژه و کاربرد مورد نظر می تواند از جنس های مختلف تهیه شده باشند که این جنس ها ورق آلومینیوم، ورق استیل و ورق گالوانیزه است. این اتصالات انواع مختلفی دارند که در زیر به برخی از آن ها اشاره می شود:
قیمت کانال اسپیرال هم مانند سایر تجهیزات و سازه های فلزی وابسته به چند عامل است که در اینجا به طور مختصر به آن می پردازیم. اولین عامل تعیین کننده قیمت کانال اسپیرال، جنس ورقی است که این کانال با آن ساخته شده است. عوامل بعدی ابعاد و ضخامت ورق مورد استفاده در ساخت کانال است. هر چه طول، قطر و ضخامت کانال مورد نظر بزرگ تر و بیشتر باشد طبیعتاً میزان فلز به کار رفته بیشتر و قیمت بالاتر می رود. از طرفی دیگر، باید توجه داشت که قطعات و اتصالات کانال اسپیرال گالوانیزه به طرق مختلفی به هم وصل می شوند. اگر اتصالات توسط روش های معمولی و یا اورلپ به هم وصل شده باشند، قیمت پایین تر خواهد بود ولی اگر توسط روش های فلنجی و یا رابط فیتینگی به هم متصل شده باشند قیمت بالاتر می رود.
1. قابلیت شست و شو دارد.
2. در برابر رطوبت بالا مقاومت زیادی دارد.
3. ماندگاری بالایی یکی دیگر از ویژگی های آن است.
4. نفوذپذیری هوا غیر ممکن است.
5. مونتاژ آن بسیار راحت و سریع است.
6. انعطاف پذیری بالایی دارد.
7. عایق بندی توسط دستگاه های پیشرفته انجام می شود.
8. لوله های با قطر بالا تا 80 اینچ می توان تولید کرد.
9. تجهیزات تولید آن بسیار مقرون به صرفه است همین امر در قیمت آن تاثیر مثبتی دارد.
10. در برابر شکست و ترک لوله بسیار مقاوم است.
11. با محیط زیست سازگار است.
12. مواد تشکیل دهنده آنها حلال نیستند.
13. در هر نوع شرایط آب و هوایی قابل نصب هستند.
14. استحکام و قدرت بسیار بالا دارند.
15. طول لوله می توان به هر ابعادی سفارش داد.
16. در دمای 30- تا 100+ درجه سانتیگراد مقاوم است.
17. هزینه تولید پایینی دارند.
18. به لطف سیستم واشر مخصوص، خطر نشتی ندارد.
19. در برابر فشار مثبت تا 3000pa مقاوم است.
20. زیبایی و مستحکم بسیار بالایی دارند.
چرا تعمیر کولر گازی از اهمیت زیادی برخوردار است؟ دوره و زمانه های کولرهای آبی و مدام تا بالای پشت بام رفتن ...
تهویه مطبوع چیست؟ تهویه مطبوع به طور دقیق عبارت است از فن آوری رساندن شرایط طرح داخل به شرایط استاندارد یا آسایش ...
تاسیسات چیست؟ در دنیا ی امروز تامین آسایش بشر یکی از اهدف اصلی است به همین دلیل نقش تاسیسات مکانیکی به عنوان ...
تأسیسات مکانیکی ساختمان شامل مجموعه ای از سازه ها و اجزایی است که ساختار سیستم های داخلی ساختمان را جهت بهبود سطح آسایش ...